joi, 26 aprilie 2012

Călător prin Rusia


                                    
       Rusia  este cea mai mare ţară din lume. Ea  se întinde pe două continente: Europa şi Asia. La Nord se învecinează cu Oceanul Arctic, la vest  cu Marea Baltică, iar la est cu Oceanul Pacific. Pe lângă ruşi, aici trăiesc numeroase alte grupuri etnice cum sunt tătarii, uzbecii, tadjikii, cazacii, turcii şi nu numai.
        Relieful
        Este foarte variat, cu câmpii întinse, văi şi munţi. Lanţul munţilor Urali constituie graniţa verticală  atât între Rusia şi Europa, cât şi între Rusia şi Asia.
        În Rusia  se află cel mai lung fluviu din Europa –Volga şi cea mai  mare rezervă de apă dulce din Europa – lacul Baikal.
        În partea de nord se află regiunea Siberiei, un loc cu  climă foarte rece şi  solul aproape în permanenţă îngheţat, cu vegetaţie rară, formată  mai mult din muşchi şi licheni. Aceasta este tundra. Aici trăiesc foarte mulţi reni. Se circulă în troikă, o sanie trasă de 3 cai. Tot aici se află cea mai lungă cale ferată din lume, construită la sfârşitul secolului al XIX-lea.
        Mai jos de această regiune foarte aridă  se află o pătură de conifere, taigaua, în care se adăpostesc o mulţime de animale întâlnite şi în ţara noastră ca lupul, capra sălbatică, iepurele, veveriţa şi chiar fiorosul tigru siberian. În sud se află stepa, o mare întindere de iarbă.
        Rusia pe vremea ţarilor
       „Ţar”  este numele dat vechilor împăraţi ai Rusiei. Ţarina este soţia ţarului, împărăteasa, iar ţareviciul este titlul dat fiul acestora.
      Primul ţar rus se numea Ivan cel Groaznic şi a domnit în secolul al XVI-lea. El  este cel care a anexat Siberia la Imperiul Rus. Nu ţi-ai dori să călătoreşti în timp ca să trăieşti în epoca acestuia, cunoscută ca o epocă a terorii.
                                                                  Petru cel Mare
       Petru cel Mare este unul dintre cei mai faimoşi  ţari ruşi. El a domnit în secolul al XVII-lea şi a construit oraşul Sankt Petersburg care a devenit capitala Imperiului Rus. În  secolul al  XVIII-lea  avem  o ţarină,  Ecaterina a II-a, rămasă în istorie cu numele de Ecaterina cea Mare şi care a reformat din temelii statul rus. Numele său adevărat este Augusta Fredericka de Anhalt-Zerbst şi a fost soţia ţarului Petru al III-lea, pe care l-a înlăturat de la tron în 1762, proclamându-se suverană unică şi absolută a întregii Rusii.
        Ultimul  ţar a fost Nicolae al II-lea. Acesta din urmă a fost forţat să abdice la începutul secolului XX, urmare a Revoluţiei din 1917 şi asasinat împreună cu întreaga sa familie de către bolşevici (comuniştii ruşi).                                                                     Moartea acestora a lăsat în urmă un mister, trupul  lui Alexei şi al uneia dintre prinţese, Anastasia,  nefiind găsite o lungă perioadă de timp,  ceea ce a făcut să circule credinţa că aceştia ar fi supravieţuit masacrului.
                                                                  Prinţesa Anastasia
       De-a lungul timpului, multe persoane au încercat să-şi asume identitatea prinţesei Anastasia, cele mai cunoscute fiind Anna Anderson, care a declarat că a fost salvată de un soldat bolşevic îndrăgostit de ea  cu care s-ar fi căsătorit. În 1938 a intentat un proces supravieţuitorilor familiei Romanov, care s-a terminat în favoarea ei în 1968. După moartea acesteia, testele ADN au dovedit însă că adevărata ei identitateera alta.
        Cea de a doua, Eugenia Smith şi-a publicat în 1950 o biografie pretinzând că este Marea Ducesă Anastasia. A devenit celebră în 1963, când revista Life i-a consacrat un articol. S-a dovedit că era născută în Bucovina în 1899 şi a emigrat în SUA în 1929. A inventat o poveste potrivit căreia toate fiicele ţarului şi chiar împărăteasa ar fi supravieţuit masacrului şi  ar fi fugit din Rusia într-o maşină, apoi ar fi traversat Pacificul pentru a ajunge în America. Nu a fost niciodată recunoscută de familia Romanov. Cu toate acestea, a fost extrem de abilă în a-şi ascunde adevărata identitate, iar după moarte a fost înmormântată cu titlul de Mare Ducesă şi a dorit să fie incinerată pentru a nu putea fi identificată cu ajutorul testelor ADN. Adevărul a ieşit însă la iveală şi în privinţa acesteia.
        Tema supravieţuirii prinţesei Anastasia a fost îndelung folosită în literatură şi cinematografie, fiind cunoscute filmele în care Ingrid Bergman  în 1956 îi dă viaţă personajului Ana Anderson, mai recentul ”Anastasia: the mistery of Anna” - SUA 1986, cu Olivia de Havilland şi Ami Irving în rolurile principale şi filmul de animaţie Anastasia din 1997.
        De perioada domniei ultimului ţar este legat un personaj misterios numit  Rasputin. A avut o mare influenţă asupra ţarului şi ţarinei, fiind considerat de către aceştia ultima speranţă a fiului lor, ţareviciul Alexei, bolnav de hemofilie. A fost asasinat de apropiaţi ai ţarului, care au considerat că influenţa lui asupra acestuia este periculoasă pentru imperiu.
        După revoluţie,  Rusia a devenit republică, fiind condusă de un preşedinte. Imperiul rus şi-a luat atunci numele de Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice (URSS). Rusia este prima ţară care a dat semnalul ruperii de comunism sub conducerea preşedintelui Mihail Gorbaciov (1985 - 1991). În 1990 mai multe ţări din uniune şi-au câştigat independenţa, iar ceea ce a rămas din fosta Uniune Sovietică a luat numele de Federaţia Rusă.
        Aşezări urbane
        În Rusia se află oraşe remarcabile, ca Moscova sau Sankt Petersburg, vechea capitală construită de  ţarul Petru cel Mare.
      Moscova este capitala Rusiei şi cel mai mare oraş din Rusia. Este situată  în centrul părţii europene a Rusiei. Oraşul este atestat documentar de la jumătatea secolului al XII-lea şi  a fost capitala imperiului din secolul al XV-lea până în secolul al XVIII-lea, când Petru cel Mare a stabilit capitala la Sankt Petersburg. După revoluţia din 1917, Moscova a redevenit capitală, de data asta a URSS-ului. 
Moscova -vedere spre Kremlin

        În centrul Moscovei se află Kremlinul. Kremlinul desemnează centrul fortificat al unui oraş. Mai multe oraşe ruseşti au astfel de cartiere, dar cel mai cunoscut este cel de la Moscova. Este ridicat în evul mediu, construcţia de cărămidă roşie are 19 turnuri, cel mai impunător fiind Turnul cu clopot care datează din 1586 . Kremlinul adăposteşte, printre altele, Arsenalul, Mausoleul lui Lenin, Palatul Terem. Pe o latură a Kremlinului se află Piaţa Roşie,  cu Biserica Sfântul Vasile, unul din cele mai frumoase monumente din Rusia. Cea de a doua latură este mărginită de grădina ţarului Alexandru, iar cea de a treia de fluviul Moscova. Prima construcţie a Kremlinului a fost realizată în anul 1156, din lemn, iar în secolul al XV-lea a fost reconstruit la iniţiativa ţarului Ivan al III-lea, care a adus cei mai renumiţi arhitecţi italieni pentru a realiza o construcţie somptuoasă care să-i servească drept reşedinţă.
        Metroul din Moscova, a cărui construcţie a început în anul 1930 este remarcabil prin staţiile sale cu ornamete sculptate foarte bogate.Ca şi flux de călători, este al doilea din lume, după cel din Tokyo.
        Sankt Petersburg este  al doilea oraş ca mărime din Rusia. A fost construit de Petru cel Mare în urmă cu 300 de ani. Este un oraş impunător, cu numeroase palate şi biserici. Traversat de canalele râului Neva, este un fel de Veneţie a Nordului .
        Şi-a schimbat numele de mai multe ori. La începutul secolului XX s-a numit Petrograd, apoi Leningrad,  în cinstea tatălui revoluţiei ruse, Ivan Ilici Lenin. Abia în 1991 oraşul şi-a reluat vechiul nume.
Sankt Petersburg - Neva
      Calea ferată transsiberiană este cea mai lungă din lume, cu un traseu de aproape 10.000 de km, care începe la Sankt Petersburg şi se termină la Vladivostok. Distanţa de la Moscova la Vladivostok se parcurge în 8 zile. La construcţia acesteia s-au folosit mai mult deţinuţi. Construcţia a început în  anul 1891, în timpul ţarului Alexandru al III-lea şi a fost terminată în 1913, înaintea izbucnirii primului război mondial. Condiţiile de muncă erau foarte grele, muncitorii fiind nevoiţi să suporte condiţii de climă extreme.
        Lemnul  pentru şine a fost importat din Norvegia, cel local fiind mult prea umed. Prima şină a fost construită în 1891, iar în 1901 se putea deja călători de la Moscova la Vladivostok.
        Una dintre cele mai frumoase opriri ale Transsiberianului este cea de lângă lacul Baikal.
                                               Transsiberianul
        Locuinţa tradiţională poartă denumirea de izba şi este o casă ţărănească din bârne, de obicei cu o singură cameră, cu un cuptor mare pe lemne. În rusă, „izba” înseamnă cameră încălzită.
Locuinţă tradiţională

        În trecut, tăranii din Rusia erau numiţi şerbi. Aparţineau boierilor şi trăiau pe pământurile acestora, neavând voie să le părăsească. Deseori copiii acestora erau separaţi de părinţi şi vânduţi. Rusia a fost ultima ţară din Europa care a abolit sclavia în 1861. 
        Rusia este şi ţara marilor artişti. Mari poeţi şi scriitori ca Gogol, Tolstoi, Dostoievski, Puşkin, Cehov, mari pictori precum Kandinski , Aivazovski, Serov, compozitori precum Prokofiev... Multe din poveştile pentru copii pe care le ştiţi provin din Rusia (Bucle de aur, Turtiţa fermecată, Petrică şi lupul…).
         La şcoală  copiii învaţă  un alfabet cu totul diferit de actualul nostru alfabet, dar care a fost într-o vreme folosit şi la noi, mai ales în cărţile vechi bisericeşti, alfabetul chirilic. La originea acestuia stă alfabetul vechi grecesc.
        Multe obiecte decorative sunt fabricate în Rusia. De pildă păpuşile Matrioşka, Ele simbolizează fericirea în familie şi reprezintă mama şi copiii săi.  Matrioşka „s-a născut” în 1890  într-un atelier de jucării din Moscova. Este un fel de ou din lemn, pe care este pictată o femeie şi care se deschide la jumătate, înăuntrul lui fiind o altă Matrioşka, mai mică. Şi tot aşa, până la ultimul ou, care este întreg. De obicei, Matrioşka este formată din trei până la opt păpuşi.


                                                                   Matrioşka
      Personaje din  viaţa şi cărţile copiilor ruşi:
        Ded Moroz ( Moş Gerilă) are o ţinută similară lui Moş Crăciun şi este însoţit de Fata zăpezii (Snegurotcha).  Spre deosebire de Moş Crăcin,  Moş Gerilă rus vine într-o sanie trasă de un cal . Se spune că în trecut el a fost un vrăjitor crud care răpea copiii şi cerea daruri pentru răscumpăraerea lor, iar acum, pentru a-şi repara greşelile din trecut, le împarte cadouri.
      Baba Yaga este o vrăjitoare care zboară într-o piuă fermecată , vâslind prin aer cu mătura, un fel de Muma Pădurii sau Baba Cloanţa din basmele noastre. Deseori este reprezentată ca trăind într-o casă fără ferestre, aşezată pe picioare  de găină, în adâncul pădurii. Gardul care o înconjoară este construit din oseminte umane iar vrăjitoarea  foloseşte cranii umane pe post de felinare.
        Uşa casei sale are o clanţă făcută din mâini de om, iar o gură plină cu dinţi ascuţiţi serveşte drept lacăt.
        În cele mai multe poveşti Baba Yaga  este înfăţişată ca o femeie bătrână, urâtă şi crudă care mănâncă oameni, mai ales copii. Există însă şi poveşti în care aceasta ajută eroul, adăpostindu-l, dându-i sfaturi bune sau obiecte cu puteri magice.
        Ca şi asiaticii din Extremul Orient, ruşii sunt mari băutori de ceai. Ceaiul a fost introdus în Rusia în secolul al XVII-lea prin teritoriul mongolez şi era folosit de aristocrati ca medicament, îndulcit cu miere. Ceaiul rusesc se prepară într-un vas special, numit samovar, o invenţie pur rusească, devenită un simbol al ospitalităţii si bunăstării familiale.


                                                          Samovar
        Dacă vreţi să intraţi în atmosfera Rusiei ţariste vă recomand romanul "Focul de Gheaţă" de Kai Meyer.  Acţiunea se petrece în anul 1893, în timpul domniei ţarului Alexandru al III-lea (1881 -1894), tatăl ultimului ţar, Nicolae al II-lea. Personaje fantastice ca Moş Vifor, Crăiasa Zăpezii  şi Tamsin, magiciana cuvintelor, îşi întretaie paşii cu cei ai unor oameni obişnuiţi ca Maus, o orfană care lucrează la curăţenie într-un mare hotel de pe bulevardul Neva şi cu agenţii poliţiei secrete a ţarului. Este exploatată spaima ţarului de a nu fi asasinat de  mişcarea nihilistă, spaimă reală ce-şi are originea în moartea violentă a tatălui său, ţarul Alexandru al II-lea. De altfel datele istorice consemnează faptul că în timpul domniei acestuia, poliţia dobândise puteri sporite, viaţa oamenilor fiind atent supravegheată de agenţi speciali aflaţi sub conducerea unui Căpitan Civil, cenzura a fost înăsprită,  iar învăţământul superior a fost adus sub controlul direct al statului, studenţii fiind primii suspectaţi de răspândirea ideilor nihiliste, care se opuneau regimului politic existent.
       Categoria de vârstă: 10 - 14 ani.

                          

                                                  

                              Kai-Meyer-Focul-de-gheaţă
        Despre asasinarea ţarului Alexandru al II-lea şi despre mişcarea nihilistă, un articol interesant, ceva mai complex:CLIC
         Această fişă în format pdf:aici
      
Rezumat:
Limbă oficială –rusa
Capitala Moscova
Suprafaţă- 17.075.400 km pătraţi
Populaţie -142.000.000 locuitori
Monedă – rubla

                                Sursa foto: wikimedia commons

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu