vineri, 29 iunie 2012

Jocurile Olimpice




      Jocurile Olimpice s-au născut în Grecia antică. Grecii organizau mari sărbători sportive în cinstea numeroşilor lor zei, jocuri care durau cinci zile şi reuneau întreaga lume greacă.
       Poetul grec Pindar a atribuit organizarea primelor jocuri olimpice eroului  Heracle, fiul lui Zeus, care ar fi vrut să-şi onoreze tatăl după o victorie răsunătoare. Alţii afirmă că Zeus însuşi a creat aceste jocuri pentru a-şi sărbători victoria care i-a adus dominaţia asupra lumii.
       Aceasta este mitologia.
       Istoria spune însă că în anul 884 î.Hr, Iphitos, rege al Elidei, este cel care  instituie „Jocuri atletice care se desfăşoară odată la 4 ani la Olimpia”. De aici şi numele acestora, de „Jocuri Olimpice”.Foarte repede, Jocurile Olimpice au devenit singura manifestare sportivă comună tuturor statelor greceşti.
       Iniţial, singura probă sportivă era  alergarea în linie dreaptă pe distanţa stadionului, adică 192 m. După legendă, această distanţă însemna de 600 de ori  piciorul lui Heracle. Apoi au fost introduse şi alte probe: aruncarea discului, săritura în lungime, boxul, luptele, cursele hipice, pentathlonul...
                                           Discobol
       Grecia antică era teatrul unor războaie neîntrerupte între diferite provincii.Pentru ca orice cetăţean să poată asista sau participa la jocuri, organizatorii proclamau cu două luni înaintea festivităţilor o încetare a tuturor ostilităţilor, un armisiţiu între cetăţile greceşti.Acest armistiţiu se prelungea şi după încheierea festivităţilor, pentru ca oamenii să se întoarcă în siguranţă acasă.
       Tradiţia fixarii unei perioade de 4 ani între două Jocuri a fost stabilită abia în anul 776 î. Hr. În anul 395 d. Hr. oraşul Olimpia a fost distrus, cu trecerea timpului, straturi de pământ au acoperit ruinele sale, iar  tradiţia Jocurilor Olimpice a fost uitată.
       Datorită săpăturilor arheologice din 1824 lumea a redescoperit Olimpia.
                                     Pierre de Coubertin

       Un francez, Pierre de Coubertin,  este considerat părintele Jocurilor Olimpice moderne. El şi-a dedicat întreaga viaţă unui proiect care viza reinstaurarea Jocurilor Olimpice, dar de această dată ca o manifestare sportivă care să reunească toate naţiunile pământului.Visul lui a devenit realitate în  anul 1896, când a reuşit să organizeze primele Jocuri Olimpice moderne la Atena, cu participarea unor sportivi din 12 ţări.
       Astăzi, la aceste jocuri participă ţări din lumea întreagă. Jocurile de vară se desfăşoară odată la patru ani. Ele reprezintă cea mai mare sărbătoare sportivă a lumii.
       În trecut, probele sportive de la Olimpiade erau accesibile  doar bărbaţilor. Lucrurile s-au schimbat însă şi în anul 1912 femeile au putut participa la probele de nataţie, iar în anul 1928, la Olimpiada de la Amsterdam, au participat şi la probele de atletism.
       Primele jocuri de iarnă au fost organizate în 1920 la Anvers.
       În timpul primului război mondial, Jocurile Olimpice au fost interzise, iar cel de al doilea război mondial a făcut imposibilă organizarea jocurilor din 1940 şi 1944.
       Deviza olimpică este compusă din trei cuvinte latine:”Citius, Altius, Fortius”(mai repede, mai sus, mai puternic).

       Simbolurile Jocurilor Olimpice

1. Drapelul olimpic
                           
       Este unul din simbolurile jocurilor olimpice moderne.Are un fond alb, pe care sunt desenate cinci inele de culori diferite, reprezentând cele cinci continente: albastrul reprezintă Europa, negrul - Africa, galbenul - Asia, roşul America iar verdele - Oceania.
2. Jurământul
       Scris de Pierre de Coubertin,  este declamat din 1972 de un atlet şi un arbitru din ţara gazdă.
3. Flacăra olimpică
By Waerfelu (Own work) [CC-BY-3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/3.0)], via Wikimedia Commons

       Simbolizează pacea între naţiunile care participă la jocuri.
       Cu câteva luni înainte de deschiderea Jocurilor Olimpice, în faţa ruinelor templului zeiţei Hera, este aprinsă flacăra olimpică de către actriţe jucând rolul unor preotese.
       Flacăra este aprinsă cu ajutorul razelor solare captate într-o oglindă parabolică şi plasată într-o urnă.
       Urna este apoi transportată la Atena, pe stadionul unde s-au organizat primele Jocuri Olimpice moderne. Aici, o torţă  este înmânată primului sportiv care porneşte pe traseul stabilit până la oraşul care organizează Jocurile Olimpice.
       Traseul flăcării la Jocurile olimpice de vară a fost instituit cu prilejul Olimpiadei de la Berlin din 1936 de către Carl Diem.
       Organizarea ceremoniei de aprindere a flăcării olimpice este în sarcina Comitetului Olimpic Grec, în timp ce traseul acesteia de la Atena până în oraşul gazdă şi tema traseului sunt în sarcina Comitetului Olimpic Internaţional.
       Dacă la început, purtătorii flăcării olimpice erau alergători, în zilele noastre, marele public, incluzând copii , persoane în vârstă sau cu handicap au început să paricipe la acest eveniment.
       Iniţial, traseul flăcării olimpice de la Atena până la oraşul gazdă al jocurilor era parcurs pe jos, dar odată cu organizarea Jocurilor Olimpice peste tot în lume, flacăra a început să călătorească cu avionul, cu vaporul, cu trenul, pe spatele cailor sau al cămilelor sau chiar  prin satelit (Montreal 1976).
       Fiecare ediţie a Jocurilor Olimpice are propriul său model de torţă, realizată după norme tehnice foarte precise, pentru că pe parcursul traseului flacăra nu trebuie să se stingă.
       Valori promovate
1.Excelenţa- să dai ce tot ce este mai bun din tine, atât pe teren cât şi în viaţa de toate zilele, pentru a atinge obiectivele personale cu hotărâre.Nu este important să câştigi, ci să participi şi să te perfecţionezi.
2. Prietenia- în idealul olimpic această valoare promovează solidaritatea,spiritul de echipă, bucuria şi optimismul. Jocurile Olimpice inspiră umanitatea să depăşească diferenţele de ordin politic, economic, rasial, religios sau de gen. Atleţii exprimă această valoare construind legături durabile cu coechipierii şi concurenţii lor.
2.Respectul – această valoare constituie principiul etic care inspiră pe toţi cei care participă la programul olimpic. Ea implică respectul de sine şi pentru propriul corp, respectul pentru  ceilalţi şi pentru mediul înconjurător. De asemenea, impune sportivilor să lupte contra dopajului.
       Între 27 iulie – 12 august 2012 vor avea loc Jocurile Olimpice de vară de la Londra, unde vor participa 10.000 de sportivi din 150 de ţări.Cel care a a adus flacăra olimpică la Londra a fost  fotbalistul englez David Beckham.

    Galerie foto: aici



sursa foto: Wikipedia
informaţii culese de pe site-ul Olympic.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu