joi, 26 iulie 2012

Aventura scrisului


       Scrierea nu a existat mereu. Mii de ani, strămoşii noştri au comunicat între ei doar prin viu grai. Dar la un moment dat, aceştia au vrut să lase o urmă a istoriei lor, a credinţelor, legilor sau a activităţilor lor comerciale. Astfel s-a născut scrierea, în urmă cu aproximativ 5000 de ani.    
      Primul sistem de scriere cunoscută este opera sumerienilor, care trăiau în Mesopotamia (Irak-ul de azi).Sumerienii scriau cu vârful unui băţ de trestie pe tăbliţe de argilă. 
      Primele scrieri au fost reprezentate de inscripţii gravate pe sigiliile oficiale şi pe tăbliţe de argilă, în legătură cu taxele strânse de autorităţi sau cu recoltele culese.  Regii s-au folosit mai târziu de scribi pentru a înregistra victoriile repurtate  în războaie sau construcţiile realizate. Scribii au început să scrie scrisori, poeme sau poveşti despre eroii acelor vremuri. 



       În acele timpuri, era necesar să înveţi un semn pentru fiecare  cuvânt pe care ai fi vrut să-l scrii. Aşa stăteau lucrurile de pildă în scrierea egipteană ( hieroglife), născută acum 4500 de ani şi în scrierea chineză ( ideograme), apărută cam în aceeaşi perioadă.
Hieroglife egiptene pe papirus

      Pentru a micşora numărul de semne necesare, unii oameni s-au gândit să facă o corespondenţă între un semn şi un sunet.
Se pare că cei care au reuşit pentru prima oară acest lucru au fost fenicienii, în urmă cu circa 3000 de ani. Ei au descompus sunetele în litere şi au creat primul alfabet, care avea 22 de litere, toate consoane.
      Principiul alfabetului  a fost adoptat de toate popoarele care trăiau în jurul Mediteranei. Alfabetul fenician stă la baza alfabetului grec, alfabetului chirilic utilizat în Europa orientală şi Asia rusă, alfabetului latin, alfabet care a fost dus de europenii din vest în lumea întreagă. De asemenea, stă la baza alfabetului aramean, la rândul său sursă a alfabetului ebraic, al alfabetului arab şi al scrierilor din India.
Alfabet chirilic

      Astăzi, există sute de alfabete diferite.
      În istoria scrisului,  alfabetul reprezintă o adevărată revoluţie, pentru că este un sistem total fonetic. Învăţarea lui este rapidă şi uşoară.
     Alfabetul român este format din 31 de litere (cele 26 ale alfabetului latin, plus încă 5 cu diacritice). Prin asamblarea acestora putem forma toate cuvintele de care avem nevoie.
     Unele popoare, precum chinezii sau japonezii utilizează şi astăzi pictograme. Ei sunt nevoiţi să înveţe mii de semne pentru a putea scrie şi citi.
     Dacă v-am trezit interesul şi doriţi să aflaţi mai multe, puteţi accesa aceste link-uri:
http://www.descopera.ro
http://orientul-antic.blogspot.ro/
http://dli.ro/alfabetul.html
     Pentru cei ce cunosc limba franceză, un articol despre hieroglife( categoria de vârstă 10-12 ani  şi doi ani de studiu intensiv al limbii franceze):
http://www.iletaitunehistoire.com/genres/documentaires/lire/les-hieroglyphes-bibliddoc_006


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu