duminică, 4 martie 2012

Pictura rupestră



 
        Sunt picturi realizate pe pereţii sau tavanele peşterilor, datând din timpuri preistorice.
          Conturul desenelor este realizat cu cărbune . Desenele au fost  apoi colorate cu culori naturale, obţinute din roci sfărâmate şi plante. Colorarea desenelor se realiza cu ajutorul unor tampoane din frunze sau păr, cu ajutorul degetelor sau prin suflarea pigmentului prin tuburi confecţionate din os.
          În tematica acestor desene se regăsesc frânturi de imagini ale vieţii cotidiene (grupuri de animale, scene de vânătoare, amprente de mâini)  sau simple pete şi urme de culoare.
          Aceste desene reprezintă primele încercări artistice ale umanităţii.
          Cele mai cunoscute reprezentări sunt cele din grota Lascaux, Franţa şi Altamira, Spania.
          În România au fost descoperite cele mai vechi picturi rupestre din centrul şi estul Europei, în peşterea Coliboaia din Munţii Bihorului.
Ştiaţi că....
Þ    Culoarea neagră era obţinută prin arderea diferitelor materiale animale şi vegetale (lemn, os)
Þ    Culoarea roşie era obţinută din hematit,un minereu de fier. Înroşirea era provocată de procesul de oxidare a fierului.
Þ    Ocru-galben – datorită ruginei oamenii preistorici dispuneau de diverse nuanţe gălbui, portocaliu aprins sau ocru.
Þ    Culoarea maro era obţinută din dioxidul de mangan ce se găsea în roca de granit şi în mai toate solurile.
Þ    Pentru obţinerea culorilor, materialele erau sfărâmate într-un mojar de piatră. Pudra rezultată era apoi diluată pe palete sau în mici recipiente prin amestecarea acesteia cu apă, măduvă, grăsime, salivă sau sânge.

Þ    Oamenii preistorici modificau nuanţele pigmenţilor încălzindu-i deasupra focului. În acest fel  obţineau o importantă serie de culori minerale naturale: game de maro, galben sau roşu.
                                                       
               
Lascaux, Franţa
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/c9/XDSC_7441-musee-d-Aquitaine-grotte_Lascaux.jpg


Un comentariu:

  1. Incredibil de bine conservate, cele peste 1500 de picturi din complexul de la Lascaux, vechi de peste 17000 de ani contin imagini avand un colorit, claritate si finete a detaliului pe care nu ai putea-o atribui unor locuitori ai Pamantului, de acum 17 mii de ani in urma.

    RăspundețiȘtergere