duminică, 4 martie 2012

Marile perioade ale preistoriei


Marile perioade ale preistoriei

        Preistoria este acea perioadă din evoluţia umanităţii  care începe cu apariţia omului şi se termină cu apariţia scrisului. Dar preistoria nu a luat sfârşit în acelaşi moment pentru toţi, deoarece scrisul nu a apărut la aceeaşi dată în toate zonele geografice:
- Mesopotamia – anul 3000 î. Ch.
- Egipt – anul 3200 î.Ch
- China – către anul 2000 î. Ch
- America Centrală (olmeci) –către anul 2000 î.Ch
- Galia – către anul 50 î. Ch
- Noua Guinee –către anul 1900 d .Ch
- teritoriul Daciei – din timpul domniei lui Burebista (82-44 î.Ch) datează unele însemnări  cu caracter religios sau politic pe blocuri din zidurile cetăţii de la Grădiştea, alfabetul utilizat fiind cel grec.
          Evoluţia omului începe în Africa orientală în urmă cu 6-7 milioane de ani. În urmă cu 4-5 milioane de ani existau deja mai multe specii de Australopiteci., dar primii oameni adevăraţi, Homo habilis şi Homo rudolfensis şi-au fabricat primele unelte acum 2 milioane de ani. Primul om care a părăsit Africa migrând spre Asia şi apoi spre Europa  a fost Homo ergaster, în urmă cu 1 milion de ani.
          Prin ce se deosebeşte omul de Australopiteci?
  1. volumul cerebral mai mare
  2. conformaţia maxilarelor
  3. scheletul mai bine adaptat mersului biped
  4. dismorfismul sexual
     Toate speciile din genul Homo s-au succedat şi au dispărut, mai puţin Homo sapiens.


Þ    numele de Australopitec înseamnă „ maimuţa de sud”. Acesta trăia în Africa, avea o înălţime de 1,1o -1,40 m, se hrănea cu rădăcini, frunze şi fructe şi singurele unealte folosite erau ramurile copacilor.
Þ    Numele de Homo habilis înseamnă „omul îndemânatic”. Acesta trăia în Africa, avea o înălţime de cira 1,40 m, se hrănea cu rădăcini,fructe şi carne crudă . Mergea mai drept dcât Australopitecul şi îşi fabrica unelte din piatră de râu cioplită.
Þ    Numele de Homo erectus înseamnă „omul ridicat”, probabil cu aluzie la poziţia coloanei şi buna stăpânire a mersului biped. Acesta a trăit în Africa, de unde a migrat în Asia şi Europa. Avea 1,60 m înălţime, se hrănea cu vegetale, carne crudă iar mai târziu, carne friptă. A învăţat să folosească focul şi să cioplească piatra în formă triunghiulară, ascuţindu-i vârful.
Þ    Numele omului de Neandertal vine de la numele văii Neander din Germania. Trăia în Europa şi Orientul apropiat, avea în jur de 1,60 m înălţime,consuma multă carne friptă, îşi îngropa morţii. Poseda o tehnologie sofisticată a prelucrării lemnului, osului şi pietrei. Tăia vârfuri de piatră ascuţite pe care le fixa pe bastoane lungi de lemn şi îşi confecţiona o mare varietate de unelte.
Þ    Numele de Homo sapiens înseamnă „omul înţelept”. Această specie îşi are originea în Orientul Apropiat şi s-a răspândit pe întreg teritoriul pământului. Avea  aproape 1,70 m înălţime, se hrănea cu vegetale şi carne friptă, îşi fabrica peste 200 de tipuri de unelte din piatră, os, fildeş, a inventat dalta, acul, harponul şi lancea. El este primul om cu preocupări artistice: sculptează, gravează şi pictează pe pereţii grotelor. Acesta este strămoşul omului modern actual.

     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu