vineri, 8 iunie 2012

Găina cu ouă de aur


      

        Trăia cândva o babă urâtă şi la chip, şi la suflet.
         Nici o vietate nu putea suferi să stea în preajma ei, fiindcă pe toate le bătea, le suduia şi uita cu zilele să le dea să mănânce. Toate îşi luaseră deci lumea în cap: câinele fugise şi se pripăşişe la o stână, pisica fugise în pădure, purcelul îşi făcea veacul la baltă şi la fel şi raţele.
        Ajunsese baba de plânsul lumii, numai că nimeni din sat nu-i plângea de milă, ştiind-o cât era de haină.
        Într-o zi, ajungându-i cuţitul la os, numai ce se hotărăşte baba să plece în lume, gândind că poate prin alte locuri va putea să trăiască din cerşit.
        Zis şi făcut. Îşi pune baba noastră o bocceluţă în spinare şi-o porneşte la drum.
        Şi merge, şi merge,  până ajunge la marginea unei păduri. Se opreşte ea să se odihnească niţel pe o buturugă şi numai ce stătea acolo, apare dintr-o dată un moşneag.
        -Ziua bună, măicuţă ! zise acesta privind-o  cu    luare-aminte. Ce vânt te aduce prin părţile astea ?
        - Sărăcia, taică, sărăcia, bat-o vina ! N-am mai mâncat de nu mai ştiu când şi mi s-a lipit stomacul de şira spinării, spuse baba.
        Moşul scoase atunci din traista lui un codru de pâine şi o bucată de brânză şi i-o dădu babei să-şi potolească foamea. Apoi îi dădu dintr-o ploscă un vinişor dulce şi parfumat, cum nu mai băuse baba în viaţa ei.
        - Nu mai umbla măicuţă pe drumuri, că nicăieri nu-i ca acasă. Uite, pentru că te văd aşa de amărâtă, îţi dăruiesc găina aceasta. Dacă o hrăneşti bine, o să-ţi facă în fiecare dimineaţă un ou de aur şi aşa o să te chiverniseşti.
        Ia baba găina, mulţumeşte moşului şi face drumul înapoi spre casă.
        Ajunsă aici, aranjează un cuibar pentru găină sub patul ei şi dă fuga pe câmp să culeagă nişte porumb ca să o hrănească. Seara se culcă cu gândul la minunea pe care o va vedea a doua zi dimineaţă.
        Soarele răsărise de mult când s-a trezit baba. Ridică ea ţolul şi se uită sub pat. Când, ce să vezi ? În cuibar, exact cum spusese moşul, un ou de aur.
        Ţopăie baba de fericire prin bătătură, apoi ia oul şi fuge cu el la târg. Ia o sumă frumuşică pe el, îşi cumpără niscaiva provizii şi niste porumb bun pentru găină şi se întoarce acasă.
        Azi aşa, mâine aşa şi în toate zilele la fel.  Bătătura babei e acum de nerecunoscut: pe locul bordeiului întunecos se află o gospodărie frumoasă, cu hambare şi cămări încărcate cu toate roadele pământului. Baba a strâns avere, nu glumă, cu ouăle găinuşei fermecate.
        Într-o zi, după ce tocmai se întorsese de la tîrg, vede baba găina şi ce-şi zice ?
        Dacă găina asta face un ou de aur în fiecare zi, de atâta vreme, pesemne că în măruntaiele ei se află o mulţime de comori. Ce-ar fi să o tai eu ? Aşa nu voi mai fi nevoită să fac efortul să o hrănesc, n-o să-mi mai consume nimeni bunătatea asta de porumb, iar cu banii luaţi pe comoară o să trăiesc împărăteşte !
        Şi n-a stat mult pe gânduri baba, că a şi luat un cuţit din bucătărie şi a despicat burta găinii.
        Când colo, ce să vezi ? În burta găinii, nici urmă de comoară ! Numai carne şi sânge, ca la orice vietate.
        Aşa a rămas baba fără ouăle de aur, iar averea strânsă s-a risipit curând. Casa frumoasă s-a ruinat, iar ea a ajuns să trăiască din nou în bordei.
        Şi toate astea s-au întâmplat numai din cauza nechibziunţei şi lăcomiei ei nemăsurate !
        Morala poveştii: Nu e nimic rău în dorinţa de a-ţi spori averea, dar fă acest lucru cu chibzuinţă. Altfel, s-ar putea să pierzi tot ce ai.
                              adaptare personală după o fabulă de Esop



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu