sâmbătă, 27 octombrie 2012

Halloween


        În urmă cu 2000 de ani Celţii  (popor care trăia în regiunea Irlandei de azi şi în nordul Franţei) sărbătoreau anul nou pe 1 noiembrie. Pentru ei, ziua de 31 octombrie era ajunul Anului Nou. Ei credeau că fantomele, spiriduşii si vrăjitoarele se plimbau pe pământ în seara de 31 octombrie şi încercau să alunge spiritele sau măcar să le îmbuneze pentru a nu face rău oamenilor sau pentru a nu distruge recoltele. Celţii aprindeau în acest scop focuri şi  purtau costume şi măşti care reprezentau animale.
            Vechea tradiţie păgână s-a amestecat cu noile sărbători creştine (Ziua Morţilor, Ziua tuturor sfinţilor), care erau celebrate în acelaşi modÎn vechile teritorii celtice, sărbătoarea creştină a tuturor sfinţilor era  denumită All-Hallows Eve, devenind cu timpul Halloween.
          Sărbătoarea s-a împământenit în America începând cu anul 1846, când aici s-a instalat un număr mare de imigranţi din Irlanda. Adoptând tradiţiile irlandeze, americanii au început să se costumeze şi să meargă din casă în casă pentru a cere hrană sau bani. La sfârşitul secolului al XIX-lea, petrecerile de Halloween pentru copii şi adulţi deveniseră o obişnuinţă.
          Astăzi, în Statele Unite şi în Canada copiii se deghizează în personaje terifiante şi merg din casă în casă cerând bomboane. Costumele cele mai populare sunt cele de vrăjitoare, de fantomă, de dovleac, de vampir sau de sperietoare de ciori.
          Celţii obişnuiau să golească interiorul unor gulii sau sfecle şi să le sculpteze în fomă de cap de mort. Acestea erau  apoi atârnate pe marginea drumurilor ce duceau spre cimitir. În tradiţia germanică, sfecla era asociată cu diavolul, fiindcă crescând sub pământ, se credea că ea uneşte lumea subterană a morţilor cu lumea vie.   Irlandezii care au emigrat în Statele Unite au adoptat însă dovleacul, datorită abundenţei culturii acestuia.
          Felinarele din dovleci  au  o poveste specială, aceea a lui Jack-O’Lantern, un om obligat să rătăcească pe pământ după moarte, fiindcă nici Dumnezeu şi nici Diavolul nu l-au vrut.
          Se spune că Jack erau un ţăran leneş şi beţiv  care şi-a vândut sufletul diavolului. Când Diavolul a venit să-i ia sufletul, Jack i-a cerut favoarea de a mânca un  măr. Diavolul a acceptat, dar odată ce s-a urcat în copac să-şi culeagă mărul, Jack  a crestat pe trunchiul acestuia semnul crucii, astfel că Diavolul nu a mai putut coborî. Pentru a-l ajuta să coboare, Jack i-a cerut  acestuia să-i promită că sufletul său nu va ajunge în infern.
          Când a murit, Jack s-a dus la porţile Raiului, dar Sfântul Petru l-a alungat. A mers atunci la porţile infernului, dar Diavolul înspăimântat, a încuiat porţile şi i-a spus să plece. Jack a obţinut însă de la Diavol un tăciune  aprins pe care l-a introdus într-un dovleac gol, pentru a-şi lumina drumul prin tenebre.
       
        Aveţi aici un link către un site care are nişte planşe de printat foarte frumoase. Noi le-am printat pe carton şi am decorat super-înspăimântător camera copiilor: http://familyfun.go.com/halloween/
            



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu