joi, 4 octombrie 2012

Legenda lacului Titicaca


        
sursa imaginii:http://travel.descopera.ro
        Cu multă vreme în urmă, lacul Titicaca era o vale fertilă, populată de oameni care trăiau în pace şi înţelegere. Ei nu cunoşteau lipsurile, fiindcă pământul era bogat şi le oferea tot ce aveau nevoie. În plus, în aceste locuri nu se ştia ce este moartea, ura sau ambiţia.
        Zeii munţilor îi protejau pe oameni. Ei nu le interziceau decât un singur lucru: nimeni nu trebuia să urce în vârful munţilor, acolo unde ardea Focul Sacru.
        Multă vreme oamenilor nu le-a trecut prin cap să încalce această poruncă a zeilor. Dar Diavolul, spiritul ticălos condamnat să trăiască în întuneric, nu suporta să vadă că oamenii trăiesc aşa liniştiţi în vale.
        El se gândi să-i dezbine, semănând discordie printre ei. Aşa că le ceru să-şi dovedească curajul plecând în căutarea Focului Sacru din vârful munţilor. Şi într-o zi, chiar de la răsărit, oamenii au început să urce spre vârful munţilor,  fiecare vrând să arate că el este mai curajos decât prietenul sau vecinul său. Dar pe la jumătatea drumului au fost surprinşi de zei, care  au înţeles că oamenii au încălcat porunca şi au hotărât să-i pedepsească.
        Mii de pume au ieşit dintr-o dată din grotele munţilor şi s-au năpustit asupra oamenilor, devorându-i. Înfricoşaţi, aceştia se rugau de Diavol să-i ajute. Dar acesta a rămas insensibil la supliciul lor. Văzând aceasta, Inti, zeul Soarelui, începu să plângă. Lacrimile sale erau atât de mari încât în patruzeci de zile au inundat valea. Un singur bărbat şi o singură femeie au scăpat, plutind pe ape într-o joncă.
        Când soarele a strălucit din nou, bărbatul şi femeia nu-şi credeau ochilor: sub un cer albastru şi pur, ei se aflau în mijlocul unui lac imens. În mijlocul apei pluteau corpurile pumelor care se înecaseră şi se transformaseră în statui de piatră.
        Ei au numit acel lac „Titicaca”, lacul pumelor de piatră.
                                                          legendă peruană

         Dacă doriţi să aflaţi mai multe despre  acest loc şi despre Peru, accesaţi aceste link-uri:
http://travel.descopera.ro
http://peru.ro/informatii-generale-despre-peru/
          Iar aici, mai multe fotografii:
/peru-photos/
       

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu