sâmbătă, 1 decembrie 2012

Pescăruşul râzător






Aspect
Pasăre acvatică elegantă, cu penaj alb, cu spatele şi aripile gri-argintii. Extremităţile aripilor sunt brun închis sau negru.  În timpul iernii, capul  este alb cu două dungi negre difuze care traversează calota. În timpul sezonului nupţial (primăvara şi vara) poartă însă pe cap un capişon brun închis sau negru.
Are o lungime de circa 38 cm, greutatea – în jur de 300 gr, iar anvergura aripilor de 1 m.  Ciocul este scurt şi încovoiat, roşu cu o pată neagră pe vârf, picioarele sunt  roşiatice, iar ochii sunt închişi.  Numele se datorează sunetelor pe care le scoate, care dau impresia că râde.
Habitat
Pescăruşul râzător este întâlnit pe întregul continent european şi pe cel asiatic, din Islanda până în Mongolia. De asemenea, îl întâlnim în America de Nord. Trăiesc deci în zonele temperate şi reci, pe mare sau pe fluviile mai mari în apropiere de coastă. Se strâng în grupuri pentru a pleca în căutarea hranei. Are o mare putere de adaptabilitate şi nu se teme să coabiteze cu omul, aşa că s-a instalat şi în oraşe. Pescăruşul râzător este o specie în continuă expansiune, colonizând încet-încet noi ţări aflate în zona temperată a globului.
Hrană
 Este omnivor, hrana lui fiind foarte variată: peşti de mici dimensiuni sau  peşti bolnavi, nevertebrate marine, insecte acvatice sau terestre, râme,  şoareci, dar şi seminţe, fructe şi deşeuri menajere. Sunt deci un fel de „sanitari” ai ecosistemului. Se poate hrăni şi din zbor.
Cuibărit
Cuibăreşte în grupuri mici sau în colonii mari, de până la 1000 de cupluri, în locuri mlăştinoase, de-a lungul cursurilor de apă sau chiar pe câmp.  Cuiburile se află la o distanţă de aproximativ 5 m unul de altul.
Femela depune la sfârşitul lui aprilie sau începutul lui mai 2-3 ouă de culoare brun-verzuie pe care le cloceşte 22-26 de zile. Puii rămân în cuib  o săptămână, apoi prind curaj şi îl părăsesc, rămânând însă în apropierea acestuia până la 32-35 de zile. Abia atunci părăsesc cuibul definitiv. Maturitatea sexuală o ating  la vârsta de doi ani.
      Galerie  foto:
       Origami: 
      



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu