luni, 6 august 2012

Vulpea, maimuţa, iepurele şi calul

   


                                                                                                       
                                   


        Despre viclenia vulpii se dusese vestea în toată pădurea. Cu şiretenia ei păcălise pe toată lumea, şi nu numai o dată. Mai rău era că nu se găsise nimeni să-i vină de hac!
       Odată, sus, de-o creangă, stătea spânzurată o maimuţă. Atât s-a gândit ea ce să facă s-o păcălească pe vulpe, că i-a căzut tot părul de pe cap şi i s-a zbârcit  pielea pe obraz. Dar până la urmă tot a găsit !
       Cum n-a putut să ţină taina, s-a dat iute jos şi a alergat la iepure, care-şi făcuse culcuşul într-o  scorbură la rădăcina acelui copac, să-i spună cum avea să-şi bată ea joc de vulpe. Văzând că iepurele strâmbă din nas, ca să-l convingă, maimuţa i-a spus:
       - Hai, vino cu mine s-o căutăm. Tu stai ascuns pe undeva şi  numai te uiţi.
       Într-adevăr, maimuţa a întâlnit vulpea şi, clătinând din capul ei chel, îi spuse:
       - Surată vulpe, ştii tu oare, pe lumea asta, ce e mai bun şi mai gustos de 
mâncat ?
       Vulpea,cum a auzit că este vorba de mâncare, şi-a ascuţit urechile: "Ce este pe lume mai bun şi mai gustos de mâncat ?" se gândi ea.
       - Ştii tu cumva ? a întrebat-o plină de interes vulpea.
       - Să vezi, surată vulpe, de-abia azi am aflat şi eu. Se zice că lucrul cel mai  bun de mâncat din lume este carnea de pe crupa calului.  Este o raritate să poţi gusta aşa ceva şi, ca s-o poţi gusta, trebuie să legi strâns coada ta de coada calului !...
       - Dar de ce ? De ce trebuie neapărat ? se nelinişti vulpea.
       - Ei, mai întrebi ! Nu-ţi dai seama că nu-l mai poţi prinde, dacă fuge ? a răspuns maimuţa. Şi cu glasul îngroşat a mai adăugat: Chiar  când veneam să-ţi spun, am văzut aici, la doi paşi, un cal care dormea dus.
       După ce-a ascultat-o cu luare-aminte, vulpea a spus cu ştiuta-i seninătate:
       - Ce este cel mai bun lucru de mâncat pe lume rămâne de văzut. Apăi  ne-om mai întâlni şi altă dată şi-om mai vorbi despre asta ! Şi acum îţi dau un sfat: nu mai povesti la toată lumea ce mi-ai spus mie.
       Şi s-a depărtat, legănându-şi podoaba de coadă.
       A plecat şi maimuţa.
       Vulpea merse ce merse, apoi întoarse capul; văzând că nu mai e nimeni prin jur, porni de grabă spre locul de care îi vorbise maimuţa.
       Iată şi calul !
       Dormea obosit, ceva mai deoparte.
       Vulpea s-a apropiat pe furiş, şi-a legat strâns coada de coada calului şi, deschizând lacomă gura, l-a muşcat plină de poftă. Calul s-a trezit din somn cu dureri groaznice, a sărit drept în picioare şi, fără să vadă ce i se întâmplase, a rupt-o la fugă cât a putut de tare. Atunci vulpea alunecă din spatele calului şi începu a se rostogoli târâtă de durerea şi spaima acestuia. Nici ea nu mai ştia sărmana câte răni i se făcuseră sub frumoasa-i blană.
       După ce se despărţise de vulpe, maimuţa se agăţase repede de o creangă şi stătea ascunsă în frunziş, să vadă ce se întâmplă. Urmărind bucuroasă păţania viclenei vulpi, râdea şi bătea din palme. Desprinzându-se însă  de pe creangă, a căzut julindu-şi toată partea dinspre coadă.
       Iepurele, ascuns şi el pe undeva, văzând păţania vulpii şi cele pătimite de maimuţă, a râs şi a râs până ce i s-a crăpat buza.
       De atunci maimuţei i-a rămas fundul roşu, iar iepurele se naşte cu buza despicată; calul doarme mai totdeauna  în picioare şi doar când este frânt de oboseală se lasă jos. Dacă simte că-l atinge ceva, sare drept în picioare şi o ia la fugă.
       Vulpea, tot de atunci, a rămas cu blana tărcată: un petec galben, unul fumuriu, să ţină minte cât de gustoasă a fost carnea de cal.
       Şi tot de atunci a rămas ca o lege pe lume:
       Cei vicleni să fie pedepsiţi; şi-n somn să te fereşti de răutatea lor, iar dacă îi învingi, să nu te bucuri prea mult, iar dacă trebuie să râzi de ceva, fă-o cu băgare de seamă...
                                                                          poveste populară din China

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu