sâmbătă, 20 aprilie 2013

Coţofana

Descriere               

      Coţofana (Pica pica) este o pasăre de mărime medie (cu o lungime de aproximativ 50 cm), ce trăieşte în aproape orice regiune a  globului. Ca înfăţişare, este foarte apropiată de  cioară, cu care este înrudită, cu deosebirea că are nişte pene albe  care o fac uşor de recunoscut. 
   Deşi iniţial aceasta trăia numai în păduri, tăierea copacilor şi dezvoltarea urbana a determinat-o să se mute mai aproape de aşezările omeneşti. Există peste 15 specii diferite de coţofene ce sunt răspândite în Europa, Asia, o parte din Africa şi o parte din Australia. 
  

Comportament şi personalitate

     Coţofana  este cunoscută ca fiind o pasăre inteligentă, care simte apropierea pericolului. În ciuda lungimii mari a aripilor, coţofana nu poate zbura pe distanţe foarte mari. 

Îngrijire şi hrană

    Este o pasăre omnivoră. Se hrăneşte cu fructe, nuci, seminţe, insecte, ouă şi mamifere mici. Este o pasăre nedorită în gospodăriile oamenilor pentru că  fură ouăle şi chiar  puii de găină

 

Reproducere

    Coţofana îşi alege un partener pentru întreaga viaţă. Perioada ei de reproducere începe primăvara, timp în care îşi construieşte un cuib mare în copaci. La construirea cuibului participă ambii parteneri: masculul caută materiale (crenguţe, tulpini şi iarbă), iar femela îl construieşte, având grijă ca acesta să fie stabil, sigur şi confortabil. Femela va depune 5 până la 8 ouă. Perioada de incubaţie durează aproximativ 3 săptămâni,  iar puii vor fi capabili să zboare la vârsta de 3-4 săptămâni. 

 

Alte lucruri interesante

      În Europa, coţofana are repuaţia de hoaţă. Se spune că aceasta este atrasă de bijuteriile doamnelor, obiectele din plastic şi chiar ştergătoarele automobilelor. Coţofana deseori ia aceste obiecte şi le ţine în adăpostul său. 
    Coţofana se numără printre puţinele vieţuitoare care se recunosc pe sine dacă se văd in oglindă.

Prădători

     Prădătorii naturali ai coţofenei sunt câinii, vulpile şi pisicile, ulii şi şoimii. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu